Wyjeżdżając poza Europę świadomość o potrzebie wyrobienia lub zdobycia wizy jest raczej powszechna. Czasami wiąże się to z większą lub mniejszą papierkową zabawą, a czasami to po prostu wbicie pieczątki na lotnisku. Na szczęście Kolumbia pod tym względem jest przyjazna i nie trzeba się jakoś wyjątkowo starać, aby otrzymać pieczątkę z wizą. „Wejściówka” jest ważna przez 90 dni. Po tym okresie możemy przedłużyć ją odpłatnie o kolejne 90.

Zanim jednak staniemy przed okienkiem, gdzie mogą nas zapytać na jak długo i w jakim celu przyjechaliśmy do tego pięknego kraju, będziemy musieli oddać wypełnioną deklarację o nazwie „Declaración de Equipaje, de Dinero en Efectivo y de Títulos Representativos de Dinero –Viajeros. Deklaracje rozdawane są w samolocie, ale możemy je również pobrać na lotnisku. Oddajemy ją zaraz po odbiorze wszystkich bagaży, zanim jeszcze dojdziemy do kolejki po pieczątkę „wstępu”. Niestety bez znajomości hiszpańskiego może to być nieco utrudnione, dlatego z przyjemnością napiszę wam co i gdzie należy wpisać, aby wszyscy byli zadowoleni. (Kiedyś deklaracje były również po angielsku, ale widać stwierdzono, że nie jest to konieczne)

Ogólne zasady są takie, aby wypełnić wszystko i nie przekroczyć wartości wszelkich dóbr ponad 1500 USD. Jeśli przekroczymy tą kwotę, to prawdopodobnie zapłacimy podatek.
Poniżej zdjęcia z informacją co i gdzie należy wpisać:

Przyznaję, że do tej pory sam wypełniałem deklarację błędnie, ponieważ mimo, że miałem 6 odpowiedzi zaznaczonych jako negatywne, to i tak wypisywałem swój sprzęt. Na szczęście na nic to nie wpływało.

Dodatkowo możecie również zerknąć na starą wersję deklaracji, która miała jeszcze angielskie tłumaczenie. Wystarczy, że klikniecie w link poniżej:

Deklaracja: http://www.dian.gov.co/

Mam nadzieję, że jeśli ktoś z Was zawita w Kolumbii, to choć trochę ten wpis ułatwi mu postawienie pierwszych kroków w tym jakże ciekawym kraju 😉

2 komentarze

    • Łukasz | z Podróży PL Reply

      Odkryć to jedno, a wiedzieć jak wypełnić, to drugie 🙂

Napisz komentarz