Wieprzowina rodem z Tajwanu!
Polędwiczki wieprzowe inspirowane azjatyckim street-foodem. Mega smaczne i kruche, w słodko-sojowej glazurze! A jak z delikatną nutą słodyczy to tylko z cukrowym liderem mającym najszerszą na polskim rynku ofertę cukrów trzcinowych, które tak chętnie używane są w kuchni azjatyckiej, ale i przeze mnie. Diamant, bo o nim mowa, prowadzi właśnie ciekawą kampanię #trzciNOWYŚWIAT, w której zachęca do odkrywania smaków świata, do kulinarnych wspomnień do odbytych podróży, a także do łączenia smaków: słodkich, z ostrymi, kwaśnymi i słonymi.
Rodzaj Danie główne
Kuchnia Azjatycka
Porcje 2 osoby
Kalorie 310 kcal
- 400 g schab wieprzowy
- 2 łyżki cukier trzcinowy (u mnie DIAMANT)
- 2 sztuki szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek sos sojowy
- 1 łyżka sos teriyaki
- 150 ml ciepłej wody
- 400 ml zimnej wody
- 1 łyżeczka papryka słodka
- szczypiorek do posypania
- sezam do posypania
Polędwiczki pokrój w plastry grubości około 1.5 -2 cm. Przełóż do miski i wlej 3 łyżki sosu sojowego. Wymieszaj i odstaw na 10 minut.
Szalotkę pokrój w piórka. Czosnek drobno posiekaj.
Na patelni zagotuj wodę i dodaj cukier trzcinowy Diamant. Wymieszaj szpatułką i gotuj około 2 minut. Na patelnię, do gorącego syropu cukrowego dodaj zamarynowane polędwiczki wraz z całym sosem z miski. Wsyp pokrojone cebulę i czosnek. Dodaj paprykę, chili, sos teriyaki oraz 2 pozostałe łyżki sosu sojowego. Podsmaż około 3 minut cały czas mieszając.
Na patelnię dolej połowę zimnej wody wymieszaj i znowu duś na dużym ogniu około 5 minut do odparowania wody. (Sos na chwilę zmętnieje, ale spokojnie po odparowaniu będzie krystalicznie czysty).
Dolej pozostałą wodę, wymieszaj i ponownie duś na dużym ogniu około 5 minut do odparowania wody i uzyskania pożądanej konsystencji sosu. Sos powinien być dosyć gęsty.
Podawaj z makaronem undon. Posypane posiekanym szczypiorkiem i ewentualnie sezamem.
Smacznego! :)