Jeśli są tutaj smakosze azjatyckiego street-foodu, to dziś mam coś dla Was! To już pół roku odkąd zamknięto Nam granice i niestety jeśli chodzi o egzotyczne kierunki, póki co musimy obejść się smakiem. A jeśli mówimy już o smaku, to chyba żaden inny zmysł nie pozwala Nam przenieść się w najdalsze zakątki świata!

Dziś przed Wami wieprzowina w azjatyckim stylu. Zanim przejdziemy do przepisu, pozwólcie, że wrócę jeszcze wspomnieniami do Tajwanu, bo moim skromnym zdaniem jest tam najlepsze “uliczne jedzenie” jakie miałem okazje spróbować. A spędziłem tam miesiąc, wiec zjadłem tam całkiem sporo!

A teraz w końcu konkrety! Bierzcie notesy w dłoń, róbcie zakupy i widzimy się w kuchni. Niech zapłoną patelnie! Wieprzowina w azjatyckim stylu – oto przepis 🙂

Diamant

Wieprzowina rodem z Tajwanu!

Polędwiczki wieprzowe inspirowane azjatyckim street-foodem. Mega smaczne i kruche, w słodko-sojowej glazurze! A jak z delikatną nutą słodyczy to tylko z cukrowym liderem mającym najszerszą na polskim rynku ofertę cukrów trzcinowych, które tak chętnie używane są w kuchni azjatyckiej, ale i przeze mnie. Diamant, bo o nim mowa, prowadzi właśnie ciekawą kampanię #trzciNOWYŚWIAT, w której zachęca do odkrywania smaków świata, do kulinarnych wspomnień do odbytych podróży, a także do łączenia smaków: słodkich, z ostrymi, kwaśnymi i słonymi.
Rodzaj Danie główne
Kuchnia Azjatycka
Porcje 2 osoby
Kalorie 310 kcal

Składniki
  

  • 400 g schab wieprzowy
  • 2 łyżki cukier trzcinowy (u mnie DIAMANT)
  • 2 sztuki szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek sos sojowy
  • 1 łyżka sos teriyaki
  • 150 ml ciepłej wody
  • 400 ml zimnej wody
  • 1 łyżeczka papryka słodka
  • szczypiorek do posypania
  • sezam do posypania

Instrukcje
 

  • Polędwiczki pokrój w plastry grubości około 1.5 -2 cm. Przełóż do miski i wlej 3 łyżki sosu sojowego. Wymieszaj i odstaw na 10 minut.
  • Szalotkę pokrój w piórka. Czosnek drobno posiekaj.
  • Na patelni zagotuj wodę i dodaj cukier trzcinowy Diamant. Wymieszaj szpatułką i gotuj około 2 minut.
  • Na patelnię, do gorącego syropu cukrowego dodaj zamarynowane polędwiczki wraz z całym sosem z miski. Wsyp pokrojone cebulę i czosnek. Dodaj paprykę, chili, sos teriyaki oraz 2 pozostałe łyżki sosu sojowego. Podsmaż około 3 minut cały czas mieszając.
  • Na patelnię dolej połowę zimnej wody wymieszaj i znowu duś na dużym ogniu około 5 minut do odparowania wody. (Sos na chwilę zmętnieje, ale spokojnie po odparowaniu będzie krystalicznie czysty).
  • Dolej pozostałą wodę, wymieszaj i ponownie duś na dużym ogniu około 5 minut do odparowania wody i uzyskania pożądanej konsystencji sosu. Sos powinien być dosyć gęsty.
  • Podawaj z makaronem undon. Posypane posiekanym szczypiorkiem i ewentualnie sezamem.
  • Smacznego! 🙂
Słowo kluczowe Tajwan

Znacie mnie, wiecie, że uwielbiam jeść. Więc tym bardziej chętnie odwiedziłem stronę producenta www.trzcinowy.slodkielaczy.pl, by zainspirować się innymi połączeniami smaków wytrawnych ze słodkimi, zwłaszcza w wersjach zagranicznych. Na stronie oprócz azjatyckich dań (np. pad-thai z krewetkami czy japoński czarny puddingu), możecie znaleźć coś meksykańskiego, argentyńskiego, australijskiego, a nawet z RPA.

A teraz wisienka na torcie, czyli kulinarny konkurs z nagrodami! Bierzecie udział? Bo… ja tak! 😉

Komentarze

Napisz komentarz

Recipe Rating